Tuesday, March 31, 2009

Trust or Being Trusted...?

Hm.. aku selalu tertanya2 why must we trust in someone and why somebody must trust in us? Well, pada aku, salah satu sebabnya, ialah Allah nak tunjukkan yang rasa percaya tu memang wujud.. yela, kalau perasaan percaya tu tak diwujudkan langsung dalam diri seseorang pun kat dunia ni, of course la xkan ade orang yang yakin Tuhan tu wujud kan? then mestilah dunia nih x aman langsung. yela, bila xpercaya, kite akan slalu syak wasangka, busuk hati kat orang lain and kita xkan hidup berlandaskan undang-undang Tuhan.. itulah pentingnya sikap percaya kpd sesuatu. Haha, stereotaip sungguh ayat aku ni kan? tapi, ada benarnya, berdasarkan pengalaman aku, dan orang disekeliling aku, sebenarnya perasaan 100% trust to someone adalah sangat tidak releven dan xpatut. Xkira lah, dalam apa jua perbuatan kita, nilai 100% itu hanya lah untuk Tuhan sekalian alam, ALLAH s.w.t. Why? Coz Dia saja lah yang paling kita boleh percaya tanpa ada rasa ragu, kerana semua janji2 yang Dia janjikan sudah tentu, telah, sedang dan akan ditunaikan tanpa ada sedikit pun penangguhan,perubahan atau penipuan.. macam manusia, kadang2 orang itulah yang kita percaya dulu, x semestinya kita boleh percaya kini dan masa akan datang dan orang ini yang kita xpercaya kini x semestinya x boleh dipercayai pada masa hadapan. Kenapa aku cakap macam tu ye? Sebabnya manusia ni boleh berubah2, tak terjamin perangai dan janji kita kepada orang atau janji orang kepada kita.

Aku tak maksudkan yang janji atau percaya yg x tertunaikan disebabkan oleh masalah2 yg xdapat dielakkan, yela, kita hanya merancang Tuhan yg menentukan, tapi maksud aku, secara spesifiknya, adalah kepercayaan atau janji yang xtertunaikan oleh kerana sikap manusia itu sendiri, SENGAJA mahu mengambil kesempatan atas kepercayaan yang diberi. Aku mengaku, kadang2 aku terlalu mempercayai orang itu dan orang ini. Pernah juga aku menghampakan kepercayaan org terhadap aku. Tetapi, Tuhan seperti nak tunjukkan kat aku yg org aku percaya itu adalah manusia dan aku juga manusia.. Manusia biasa yg punya kelemahan dan xperlu diagung2kan sebegitu rupa. Tuhan seperti mahu aku sedar yang terlalu percaya seseorang juga boleh memesongkan aqidah tanpa aku sedar. Bukan ajaran sesat saja satu2nya sebab yang berpotensi memesongkan aqidah kita, tapi banyak sebab lain juga if kita teliti betul2. Tuhan bagaikan memberi isyarat kepada aku,untuk menyedarkan aku yang selama ini bermimpi, bahawa kita hanya perlu percaya kepada Dia 100%, bukan pada org lain yang belum tentu menjamin kepercayaan kita tu. Bukan maksud aku kita xboleh langsung percaya kat janji atau kata2 manusia, cuma jgn percaya sepenuhnya atau terlalu mengharap sangat pada kata2 mereka. Kata2 mereka betul belaka, janji2 mereka semuanya boleh pakai.. TAK! Kita hanya perlu percaya sekadarnya shj. Sekadarnya tu macam mana?Berapa? 10%?20%? 40%? --Entah, aku xtahu berapakah nilainya ukuran percaya yg patut kita letak kepada orang lain dan berapa nilai yg perlu org lain letak kepada kita. Pokok pangkalnya, bila diri kita dah tertanamkan sifat percaya dan bergantung sepenuhnya pada Pencipta kita, barulah kita dapat tahu bagaimana utk percaya pada seseorang itu sekadarnya sahaja. Kadang2 kita percaya pada seseorang tu disebabkan luarannya, disebabkan dalamannya, disebabkan dia keluarga kita, dia kawan kita, dia saudara kita,dia suami kita, dia isteri kita, dia pakwe kita, dia awek kita, atau dia orang berpengaruh. Namun, adakah faktor2 itu membolehkan kita trust 100-200% kepada mereka? Tidak bagi aku. Sebab kita semua hanya manusia, makhluk ciptaanNya yang tidak mempunyai apa2 kuasa mutlak pun untuk menjamin sesuatu. Apa2 pun kita perlu kembali merenung dalam diri kita sebenarnya, apakah kita percaya sepenuhnya pada Tuhan yang mencipta kita? Ya, aku tahu, kebanyakkan kita PERCAYA Allah itu ada, PERCAYA Allah yg mencipta sesuatu, PERCAYA Allah menjadikan sesuatu yg berhikmah, PERCAYA pada undang2NYA yg memberi kesejahteraan dunia akhirat, PERCAYA pada kalam ALLAH, tapi adakah kita benar2 dan betul2 PERCAYA? atau sebenarnya kita terpaksa percaya sebab bernamakan ISLAM? Tepuk dada tanya selera. Jika kita renung sedalam-dalamnya diri kita, sebenarnya kepercayaan kepada Tuhan yg Esa masih belum kukuh dan kita masih bersikap sceptical terhadap agama sendiri.

Pelik.Sedar atau x, kadangkala, kita lebih percayakan manusia itu sendiri berbanding Dia, yang xpernah sekalipun mengkhianati kita walau sesaat dan tak pernah sekalipun Dia meminta balasan melainkan kita hanya perlu menurut sahaja perintahNYA. Itu pun memberi kebaikan untuk diri kita sendiri dan bukan sebaliknya. Tapi kenapa kita sangat susah nak percayakanNya? Susah sangat kah untuk kita mengikut titian peraturanNYA..?? Kenapa perkara macam ini boleh berlaku? Aku seringkali bertanya soalan2 begini pada diri aku sendiri yg banyak kelemahan ini. Renung2kanlah. Semoga pintu taubat masih terbuka utk kita semua. InsyaALLAH.

PERCAYA pada MANUSIA menyakitkan, PERCAYA pada ALLAH meyakinkan.

Monday, March 30, 2009

My Sistah Graduation Day! (Episod 1)

Semalam,Ahad, ialah hari konvo akak aku. Bawah nie antara gambar2 pada hari tsebut. sebelum, semasa dan after konvo.hehe.. check it out...

Meja cermin dlm bilik 201.. haha.. serabut bebenor, semua benda nak letak atas meja 2.. ish2 cian meja tersebut menjadi mangsa keadaan..

Jammmban..tan sudah roboh.. sudah roboh.. haha.. lawo x bilik air ni? Ade kelass giteww..

Mom yg berposing atas katil bilik 205.. haha.. kuntrul ayu betol.. hepi le 2 dpt berdua2an ngan abah tanpa gangguan dari anak2.. huahuahua

Berdiri dgn skemanya di depan pintu bilik

Ashraf sempat lg jeling kat TV tu.. citer feveret beliau le tuh.. masked rider

Asyik ngadap laptop ajo kojo eden..

Me n mOm

Mom n Dad.. Moge hepi la selama2nye.. huhu

Ade lagi gambo aku nak update, tapi tenet nih tsangatlah lembab pada hari ini. Sekarang nih dah kol 2.30pg, pastu kol 6lebey nak bgn siap2 g keje.. huarghh ngantukkss.. so, esok je la aku update utk episod seterusnye.. hehe.. babai..


Saturday, March 28, 2009

Where's Ur MannEr ha???

Ari nih aku bertolak ke Johor Bahru. My sistah, Baya, will has her graduate day on Sunday. So, kitorang (parent, me n ashraf) decided to check in the hotel today. pagi tadi singgah la kat perhentian Nilai to breakfast.
lapa2.. MySpace..


So, aku berjalan le ke arah satu gerai makan nih.. depan aku, ade satu famili nih tgh amik nasik dieorg n pilih2 lauk.. fine, aku tunggu je la.. then, ade sorg akak n ank die 3 org lak amik nasik.. ok, aku tunggu.. tibe2 datang sepasang org cina nih datang after aku.. tibe2 org jual tu tanye kat dieorg nak makan ape.. aku terkesima sebentar(cewah).. yela, aku berkurun diri situ.. yg pasangan tu lak selamba je order.. aku dah hot dah..
MySpace

yela.. aku yg besar ni pon xnampakk ke??? maybe aku kecik cam kutu kott.. kalau cenggitu, pakai kanta pembesar la!.. bile dieorg da nak blah, ade plak sorg laki melayu nih potong barisan. cam.. tahikkk...!!!
MySpace
selamba order utk die and kawan die.. buta ke hape??? memang tahap kesabaran aku dah nipis cam sehelai rambut dibelah 1000.. huh!!
MySpace

Time tu aku dah bayangkan akuMySpace :-

*cubit2 pipi die... MySpacesampai die punye pipi bengkakMySpace
*tumbuk2 die MySpacesampai die cedera parahMySpace
*kejar die ngan muke brutalMySpacesampai die lari2 balik umah cari mak die.. MySpace
*aku ganggu idop die selamanye MySpacesampai die takutMySpaceand then surrender MySpaceand mintak maap kat aku...MySpace
HUAHUAHUA!!MySpace

tapi, tula.. hanye imaginasi aku je... haih~
Hi5 Emoticon
kalau aku wat camtuh nanti, mak bapak aku gak yg malu dpt ank ganeh camnih... ish3... aku tahan gerammm je... benci tol bile ditindas gitew.. dah la memang aku bad mud pagi tu.. aku makan dlm keadaan yg xbest,menyirappp je bile ternampak muke laki tu.. huh.. dah buley panggil pakcik kottt...

ok la, nak gi pesta konvo jap.. cau cincau..

Thursday, March 26, 2009

S.E.N.I~

S.E.N.I - apakah makna huruf2 ini dalam hidup anda?

Dat word give such a great impact in my life.. Seni adalah sesuatu yg sgt unik bg aku.. seni tu sesuatu yang memang sebati dengan hidup aku.. especially muzik, drawing,sketching, painting,writing, menjadi sebahagian dari hidup aku.. aku xtau kenapa, tapi setiap kali aku dengar muzik, melukis or paling tidak pun, just melihat sesuatu lukisan (especially if tgk tuan punya lukisan lukis sendiri depan mata ni).. aku macam dalam dunia aku sendiri.. rasa keinginan melakukan perkara yang sama macam mereka yang berbakat tu membuak2, sgt passion, sgt membara perasaan aku,very excited, just cannot describe by words.. tapi aku xlah berbakat sgt pon.. huhu..

Disebabkan minat aku tu, bile kat U, subjek utk Kokurikulum aku pilih Kelab Seni Lukis (2nd sem).. setiap kali lect tu bg tugasan.. aku rase cam best sgt, memang fokus nak buat.. satu kelemahan aku, aku xbley nak lukis dalam kelas coz aku rase rendah diri, rase cam ntah pape aku lukis.. tu sebab aku slalu bawa balik tugasan tu n wat kat hostel.. bila siap, aku rase sangat puas walaupun xsecantik mana aku lukis, xsecantik mana aku warna, tapi aku puas.. haha.. bila mewarna pulak, aku rasa cam budak2.. seronok jer tengok kaler2 tu haha..MyEm0.Com


My canvas painting.. kelab seni lukis ( tsenget lak lukisan tu, aku mmg xreti tangkap gambo haha)


Aku ingat lagi time spm dulu, aku amik subjek tambahan Lukisan.. memang xde kelas yang formal la sebab tu subjek luar dari subjek yang aku wajib amik.. tapi ade la kelas petang. aku n my very bestfriend,maisarah join the class.. tapi bukan selalu ada. bile time test, kiteorg pon amek, bile wat projek kotak, kiteorg pon kene amik cam dak course yang wajib amik subjek lukisan tu, just bezanya kiteorg xde kelas formal cam dieorg.. stay up petang siapkan projek kotak tu..
MyEm0.Com
haha.. then amik final paper, teori n lukisan.. yang klakarnye malam before exam utk subjek tu, bapak aku tunjukkan lukisan n cara nak warna. xsilap aku masa tu aku pilih tema yang berkaitan pemandangan kampung ke ape ntah (xingat..hehe) ade pokok kelapa, rumput2, semak samun, pagar kayu... so, the next day, i sat for the paper n try apply ape yang my father ajar the day before..cube igt mcm mana lukisan bapak aku, cube igt cara die kaler camner, cara dia bermain2 dengan gabungan warna utk mewujudkan real impression kat drawing, struktur pencahayaan n macam2 la... xde la sebijik sgt aku lukis macam bapak aku lukis.. die buat wayyy better than me.. anyway, lukis dgn sepenuh ati la kirenye time tu plus cuak ngan masa,takut xsempat abih... but alhamdulillah, sempat gak.. n i got A2 grade for that subject.. wah.. sgt gumbira bile tau result tu...MyEm0.Com
puas ati gak la,alhamdulillah.. kalau x, sia2 je aku tambah subjek spm, wat malu je.. huahuahua..

Satu tabiat yang aku xdapat buang lagi setakat nih terutama skali when kat fakulti ialah.... jeng3.. aku akan lukis ntah pape ntah bile aku rase bosan dalam kelas. Kat kertas la, notes la, buku latihan la, kat meja la.. ntah ape2 ntah aku lukis, kalau cantik xpe la gak..huh!! kawan2 aku mesti tegur aku.. asik conteng je pija ni... haha.. sori guys, cannot help it.. sorila memburukkan pemandangan korg =P

Aku memang mempunyai satu perasaan yang sangat2 kagum n respect kat org yang mempunyai tangan berseni ni.. antaranya ialah:
  • my father
  • angah
  • am
  • baya
  • along
  • kwn2 ku ramai yg berbakat
  • and semua pelukis2 dan pencipta muzik kat serata dunia..

n mengenai muzik lak.. MyEm0.com honestly, im into it! suke dgr lagu kuat2 kdg2 slow2(xkisah lagu genre ape, asalkan aku suke dgr), melalak sesorg, men alat muzik(dlm komputer pon jadi la... hahaha) Aku sgt jeles bile tgk org2 yg ley cipta lagu sendiri, mereka2 yg got powerful and beautiful voice MyEm0.Com,yg pandai menariMyEm0.Com,or sewaktu dengannye la--very talented btol! hahaha..

Berkenaan writing lak, slalu imagine ,it would be such a gud feeling if at least can be a good writer, novel ke cerpen ke atau article ke.. kan best.. dlm family aku, mak aku seorg gud writer especially in english(katenye la.. =P)..wOooO.. gempakk siott.. haha.. n then, along.. mase die skolah menengah dulu, aku ade baca cerpen2 die, very2 interesting.. huhu.. so, part yg aku paling suka time subjek bahasa melayu or english is part writing la.. memang waktu yg ditunggu2..but part wat rumusan aku maleh sket.. kuikuikui.. aku memang tulis abis abisan la ape yang aku fikir and imagine.. memang kusyuk la jawab.. sampai terlebih2 muka surat.. hehe poyo tol... hmm..


well, ART is one of my passion.. how bout u???

Aku lega bile........!!!

Aku lega bile.... MyEm0.Com>>>>

  • aku dah abih present (walaupun da ramai pon dak utem LI yg da present b4 aku)..
  • aku xgagap time present
  • aku dpt lect best!!
  • aku dah nk abih praktikal
  • aku ley update blog ni...
  • aku lega la

yihaaa!!
MyEm0.com
HAHAHA...
Alhamdulillah..penantian berakhir jua.. pn.yus sgt baik.. mekaceh ekk puan.. cian kene angkut suami n ank dtg cni skali.. hehe... kat cni dah la jem.. yela, depan ngan pwtc,of cross la u... berjuta2 lemon human being(phimpunan agong UMNO), aku siap ley g fly2 away ke pwtc jap ngan fyda tghari td,selamba je,kalau la sv aku dpt tau,mamposs..!! haha.. ku gumbira.. tp xley hepi lebey2 sgt, coz xtau brape markah sv aku bg, hrp2 ok... amin.. Fathin!!! give me 5! we did it!!
ape yg penting..kerjasama...
MyEm0.Com
wonderpet!wonderpet!datang membantu... ~

huhu.. Let's celebrate! yuhoo...!!MyEm0.CoM

Wednesday, March 25, 2009

Visit-visitan

salam-salaman...
Haha.. esok giliran aku plak ain... (TIDAKK!!! MyEm0.Com )best la ko dah... hm.. exited+gerun=cepat abis... hakhakhak... hm... harap2 la sume bjalan lancar esok.. insyaallah.. seperti lancarnye phimpunan agong UMNO kat PWTC (banyak sungguh manusia n kereta2) hope lect aku tu jumpe jalan la yek... n hrp cepat la abih presentation... n markah yg best.. amin2.. gutlak2 cayokk!!
MyEm0.Com

Wednesday, March 18, 2009

Lawatan tak diundang???

setiap detik yg berlalu terlalu pntas... dan masa terus berdetik tanpa menunggu aku... hmm.. next week lecturer nak datang lawat tempat LI aku..
MyEm0.Com
n pada masa yg sama, ada presentation.. huh.. mula2 aku rase cuak gak la.. yela,setahu aku, time taklimat LI dulu, en.halim kata present kat fakulti.. alih2 rupanya kat tempat latihan industri..
MyEm0.Com
waaaa.. aku tertekan dan ditekan-tekan.. resah gelisah diri ini.. gundah gulana jiwa ini.. eceh.. beberapa hari lepas tu, aku tak cuak sangat.. tak rasa ape2. then, start minggu nih tahap ke'cuak'kan aku naik dengan begitu mendadak sekali.. kira hampir maksimum. maybe sebab dah tahu ada kawan2 yang dah present kan... n risau if xcukup prepare n nervous time present..
MyEm0.Com
then, yang paling utama penyumbang kepada ke'cuak'kan aku adalah tak lain dan tak bukan.. jeng3... supervisor n lecturer!! kenapa?? ye, kenapa yek..? give me one minute to think about it.. hahaha.. bukan apa, sebab, aku xdapat nak mentafsirkan apa yang akan supervisor n lecturer aku akan tanya kat aku time present.. n aku risau markah macam mana lecturer n supervisor aku akan bagi.. huh.. harap sangat la diaorg tolong aku.. tolong consider bg markah yang lebih sikit... sbenarnya ingatkan nak mintak la supervisor aku bagi mark lebih nanti untuk borang penilaian.. tapi kufikir-fikir, kufikir-fikir(mcm lagu lak) mungkin tak perlu kot. coz, ntah2 bila aku mintak nanti, dia fikir ape n terus bagi markah yang teruk.. fuh.. jauh sungguh aku berfikir... harap2 xde la cam tu ye.. supervisor aku kan baik... ngeh3.. ya Allah, semoga segala2nya berjalan lancar next week.. amin...
Ok la, nak prepare slide nih.. huh!
MyEm0.Com

Wednesday, March 11, 2009

Risau episod 2~

well, td my father kol, n guess what.. my mom kene thn kat wad.. *sigh* aku xtau camne keadaannye but dari cara bapak aku ckp, mcm ok kot.. insyaALLAH.. hrp2 ok la.. xditahan di wad lama2.. aku pon xtau la nak g keje ke x esok.. xde mud.. tp ntah la, tgk la camne.. bapak aku tny gak, nak g keje ke esok? nada cam xbg g je.. aku pon xsure lg.. tgk la sok camne..*sigh*

Risau..~

Td, dlm kol 11 lebey, mak aku mtk tlg aku urutkan bdn die... hm.. ni mesti berangin lg bdn die nih.. risau gak aku.. tp aku urut je la.. die asik urut2 dada die.. aku xberape nak sedap ati.. sebelum2 ni pon pernah camni n end up kat spital.. so, aku cadangkan kat mak aku tu, supaye g la spital.. cek ape yg patut.. so, die pon ajk bapak aku.. hm.. ni kes dah xtahan sakit la sbb die trus setuju g spital.. *risau aku bertambah*.. mak aku siap2 n then g spital.. aku duk umh ngan ashraf je... nak tdo, risau plak, risau psl mak aku, risau psl umah ni, yela, tinggal berdua je.. nauzubillah la kan.. pastu, kol 12 lebey, masih xde khabar berita dari mereka berdua.. aku nak tepon, hp aku mane de cdt.. pastu, tetibe akak aku kol tny psl mak aku.. kate kena thn kat wad.. aku lg la xtau. aku pon mkol la hp bpk aku gune tepon umah (bpk ak dah pesan, xbley kol out gune tepon umh..bil melambung nnti..) diulangi, mkol je ek.. bukan kol.. huhu.. baru le bpk aku kol balik.. rupenye mak aku xla kene thn kat wad.. tp under control by doctor kat wad kecemasan.. maybe nak cek jantung n xray.. hm.. harap2 la ok je... i'm very2 worried rite now......~

Monday, March 9, 2009

Malas ~

aku sgt MALAS.. MALAS melakukan ape2 pon... aku MALAS nak mandi(oppss...) MALAS nak wat keje umah, MALAS nak bergud mud, MALAS nak basuh pinggan mangkuk yg mak aku suruh.. MALAS in advance iaitu MALAS nak g keje... ARGHH!! kenapela aku ni peMALAS??? ape kate letak je name jadi Pija MALAS... kan ke senang... huahuahua..

MyEm0.ComPIJA, JGN MALASSSS!!!!!!!!!!

Lempang diri sendiri kang..
MyEm0.Com
ha...ha.. nak...?? nak..?? ha, tau takot.. aku selalu rase sumting missing in my life.. what de hek i'm thinking??? wat de hek i want??? ARGHHH!!! tu la, aku rase aku kene rajin2 beribadat nih...

makin hari makin teruk aku tgk perangai si Pija neh.. (kutuk diri sendiri) Insaf ler Pija oiii.. kiamat dah dekat, AJAL pon xtau bile sampai... ha, kang terlambat, jgn nyesal (nauzubillah)...
MyEm0.Com

aku rase sumting wrong wit my head,
MyEm0.Com
got to fix it b4 it's toO late... hm...

hari ni hari Maulidur Rasul.. ade ke aku g layan lagu omputih time2 tgh maulidur rasul nih.. xgune punye Pija.. camne idop nak berkat nih... aishhh...... *sigh* hm... ape2 pon, selamat nyambut hari maulidur rasul.. moge kite sume jadi hamba ALLAH n kaum Nabi Muhammad s.a.w yang semakin bertambah keimanan , soleh dan dijaminkan syurgaNya.. sesamela kite cuba memperbaiki diri yang tersangatlah lemah dan teruk ini kepada yang lebey better.. smoge semua ibadat kita diterimaNYA dan dosa kita yang jahil ini diampunkanNYA.. aMin... ="(
Related Posts with Thumbnails

Cube Fikir..??

HamsterCumiL