Monday, March 8, 2010

P.E.R.G.I

Hm.. dah nak kol 11.. tapi kerja xjalan2 lagi.. Pija, tolong jangan suka menangguh kerja okeh. Baikkkk..... haha bermonolog dengan diri sendiri macam org tak betol je. Jari aku ni asyik nak tekat punat keyboard, mata aku pulak asyik nak menatap skrin laptop.. so, adakah itu salah aku yang innocent ni..? ;P
 ecececewah~ byk pula alasan aku ye.. huahuahua.. Well, before aku nak proceed ke kerja PSM aku yang tertangguh tu, I would like (cewah~) to berkongsi cerita, pendapat dan apa yang aku rasa.. 
Baiklah murid2.. huhu..

Tadi lepak2 jap ngan kawan ku, tengah bergurau senda, tiba2 dia macam nak cerita sumting.. "Pija, tadi kan.." tapi percakapan dia terhenti sampai situ je. Dia senyum2 sengih gitu. 

Aku kata, "Nape2..?" *ala2 minah gosip gitu, kot2 ade cerita2 panazzz.. ahaks!* Dia geleng2 je.. "Takde pape la" sambil senyum lagi. Aku naik geram. Yelah, aku pantang sikit kalau org nak cerita tapi tetiba je berhenti n tamau cerita (poyo je aku!haha..) Lepas tu kawan aku tu cuba kunun2 untuk menukar topik. 
Tapi, dengan aku, jangan harapla kau dapat tukar topik!
*kejam* 

Last2, die cakap, "Takde pape. Cuma tadi ada kwn aku post lirik lagu "Oh ibu"  kat facebook. Pastu kan, aku baca tu, aku teringat kat arwah mak aku. " Dia terangkan kat aku sambil senyum2.
Aku terdiam.
Tatau nak cakap ape. Aku tengok muka dia. Tu je mampu aku buat. Tapi, tamau menimbulkan suasana yang mendung macam hujan, aku senyum je la. Kami berborak la mengenai arwah ibunya. Pastu aku katalah, "Aku respek kat kau la, kau tak pernah nak tunjuk kau sedih, walaupun kat hati takde sape tahu kan.."
Dia kata, "Ade la.. pernah sekali aku cerita kat ****, sambil nangis2 lagi, sebab masa tu aku tensen pasal PSM. Selalunya boleh telefon mak aku bila aku tensen, walaupun dengar suara kejap je tapi aku lega. Tapi.."

 Dia tak sambung pun ayat tu, tapi aku paham. Sekarang dia dah tak dapat nak buat macam tu lagi, tak dapat nak call mak dia macam selalu. Aku sedih. Tapi diam n senyum je. Aku mengiyakan kata2 dia tapi aku tak tahu macam mana nak mengeluarkan ayat2 yang boleh sedapkan hati dia. 

Maaf. 

Dia kata, kalau depan adik-beradik dia pun dia tak tunjuk sedih walaupun sebenarnya sedih. Yela, kalau sorang sedih, mesti semua sedih kan. 

Kadang2 kita terpaksa hipokrit tentang perasaan. 

Dia selalu jugak tidur dengan arwah maknya dulu. Even sekarang pun, dia tidur dalam bilik mak dia. Cuma posisi katil diubah sedikit, supaya dia tak terlalu sedih dan teringatkan arwah maknya. Aku tak dapat bayangkan perasaan dia, yang kehilangan mak tersayang di usia begini.
Bayangkan, tanpa sempat melihat kita menggengam segulung ijazah, tanpa sempat melihat detik-detik perkahwinan kita, tanpa sempat melihat kelahiran zuriat kita.. hmm..

Walaupun perangai kawan aku ni, selalu saja sengal, kelakar macam kartun, dan kadang2 suka membebel, selalu ceria, tapi dalam hati dia, perasaan dia, hanya dia dan ALLAH je yang tahu. 
Aku tak tahulah jika perkara ni berlaku kat aku, dapatkah aku menjadi setabah dia..? setabah orang2 lain yang turut merasai kehilangan orang2 tersayang..? Yang lebih teruk penderitaan mereka..? 

Sambil dia bercerita tu, aku tahu dia sedih. Aku nampak matanya bergenang.

"Ya Allah, kuatkan lah hati kami, supaya sentiasa di jalanMu, walau apa pun yang berlaku, walau apa pun yang menimpa diri dan hati ini. Kau kuatkanlah keyakinan kami kepadaMu. Dan Ampunilah dosa-dosa kami Wahai Tuhan yang Maha Pengampun dan Maha Mengetahui segala sesuatu"

Maaf, aku tak dapat nak comfort kan hati kau sebab aku tak tahu apa yang boleh diperkatakan. Bimbang tidak membantu langsung. Tapi kalau kau baca post ni, aku tujukan ayat bawah ni yang terlintas di kepala aku tadi :


"Jika kita merasakan penderitaan yg kita alami adalah sangat hebat, ingatlah ada orang lain yang lebih menderita, sama ada secara luaran atau dalamannya..Aku tahu dan aku mengerti, walaupun terukir senyuman di wajahmu, namun air matamu bergenang. Perasaan yang kau tanggung di dalam hati, hanya Allah yang tahu. Bersabarlah wahai sahabatku."


Okla, taknak cerita banyak2, takut si empunye badan marah pulak. :)

MeHeadBox: Pija, jangan asyik ingat kau saja yang menderita. Ramai lagi yang berat deritanya jika nak dibandingkan dengan apa kau alami.

MeHeartBox: Hargailah mereka yang kau sayang, coz once they're gone, your whole world will gone.  Jadilah kau anak yang solehah dan berbakti kepada ibu bapamu selagi termampu. Jangan berhenti berdoa walaupun mereka tiada suatu hari nanti.





P/s: kepada sesiapa yang tahu aku cakap pasal sape ni, tlg jgn statekan nama dia. Sebab dia tatau aku post kat sini. Harapnye kau tak marahla ye, kau tak cakap pun ni rahsia tadi..huhu. 

Wednesday, March 3, 2010

6 Rahsia Yang ALLAH Sembunyikan..~


Allah SWT selesai menciptakan Jibrail a.s dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail a.s memandang dirinya sendiri dan berkata: “Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.”
Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. “Tidak”
Kemudian Jibrail a.s berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.
Setelah selesai Jibrail a.s solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. “Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.’ Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.”
Kemudian Jibrail a.s berkata: “Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?”
Lalu Allah berfirman yang bermaksud. “Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma’waa sebagai tempat tinggal…”
Kemudian Jibrail a.s meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma’waa. Setelah Jibrail a.s mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail a.s dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail a.s selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:
“Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? ”
Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. “Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan…. ..”


Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan… Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :
* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

*Credit to Sara Mujahidah*

Tuesday, March 2, 2010

Innocent~

I'll scream..
Bleed it through my throat..
Whenever you're in my thought..
Crawling in every inch of my selfish thought..
You got me caught in your sweet-fake world..
Got no where to run to, no where to escape..


I can't think straight..
I couldn't seek the bright light..
Coz everything has changing..
Everything's so dark..


My hands are trembling..
Trying to untie this rope..
Till now I could only hope..
that you will set me free..


Throw away your innocent face..
Let it floats to the surface..
So everyone could see what's behind it..
You're not the only one who's holy..
Not the only one who says sorry..
You put every single blame on me..


How fair you think it would be..
How long you think it would lasts?
I'm not trying to make things complicated..
Coz it's not what I have ever wanted..


Have it ever come to cross your mind..
Why I ever be such a blind..
To not see what's in front of me..
And ignore you when you're with me..


It so hurt to feel this way..
That we'd used to swear with our blood..
You're judging me the way I behave..
without considering the reasons why..
I've held it for so long..
Maybe this is not where I'm belong..


It's a shame that I'm the only one who'd stuck here..
You drag yourself away, left me behind..
Pretending like nothing happened, in your mind..
With your happy face, and yeah, I'm well-aware of that..


All I can see is my heart's fading away..
Make my eyes to see more clearer..
Now, I'm flying away..
to open up that door..
With a light that shine brighter with or without you..



































~Originally by me~

Monday, March 1, 2010

Nobody but chuu~ Wonderboys..?

Yang ni versi lelaki korea punye..



Yg bwh ni lg smooth die menari.. kalah pompuan! hahaha Video ni dh lame aku share kat facebook, sbb abg aku suh tgk... Kat blog ni kire baru je post le.. huhu.. Layanzzz



Aku tatau nape vclip atas ni lambat dari lagunye sbb kt fb aku tgk ok je.. xpueh ati, korg tgk melalui link berikut (fb sape ntah aku tatau tp name fb nye Syamise Kekure):
Facebook | Videos Posted by Syamise Kekure: wonderboys...nobody~~~gilo...hahahah [HQ]

untuk yang klip sebenar2 nye..

Seperti Aku~

Paramore-Just Like Me



LYRICS:
i slipped down the stairs
tripped over your fragile ego
i slid down the whole way
right into the web you'd woven

and you never said
that you meant to save someone
somebody just like me
and you never told me
that you wanted to love someone
somebody just like me

you locked all the doors
you felt it was safer that way
you put up the walls
and now your whole world is caving in

and you never said
that you meant to save someone
somebody just like me
and you never told me
you wanted to love someone
somebody just like me

you swallow your pride as
your left behind
counting stars to name your lies
you let the rain push you away
and now your drowing in the ways

you never said
that you meant to save someone
somebody just like me
you never told me
that you wanted to love someone
somebody just like me

and you never told me
that you wanted to love someone
somebody just like
somebody just like me

and you never said
that want to save someone
like me

somebody just like me
Related Posts with Thumbnails

Cube Fikir..??

HamsterCumiL