Monday, April 6, 2009

Ajal Sudah Tiba..~ T_T

Ngantuknye!! ingat nak wat artikel.. hm.. esok je la.. (padahal dh kat 2 minggu tertangguh) ari jumaat ari tu (kelmarin), aku xdtg keje.. emergency leave.. bukan saje2 coz pakcik aku aka abg kpd bapak aku meninggal dunia .. aku terkejut la. Pagi tu, dlm kol 6+, aku terjage la coz terdgr mak aku sebut perkataan "ayah ngah", "meninggal". aku terus bgn n tanya mak aku. yela, mane tau aku mamai2 je. Rupa2nya mmg betul pakcik aku meninggal.. Innalillah.. Aku cam terkedu. Terkejut. biar betol.. dah kat sminggu kot die masuk wad, tapi bapak aku kata dia OK just ade mesin monitor pergerakan jantung die.. tu yg cam xcaye je... tapi, ajal maut kat tangan ALLAH kan. So, after dah informkan kat adik beradik aku yg lain, parent aku pergi ke hospital tu. Dalam kol 9 lebih, bapak aku amik la plak aku n ashraf dari rumah ke sana(rumah arwah, kat kajang jugak). Sampai je sana, dah ramai org. So, aku duk kat luar je sambil baca yasin. Dalam kol 11 camtu, org yg uruskan mayat, datang.. mase tu aku kat dapur, jaga si sulaiman yg comel. Then, bila aku dengar dieorg dah mandikan mayat n kafankan, so aku gi la jenguk ke luar. tengok je muka arwah, aku jadi sebak. Yela, sebelum masuk wad, hari2 aku singgah rumah pakcik aku tu untuk amik adik aku, ashraf. So, macam pelik,xpercaya, terkejut. Tapi aku cepat2 la sedarkan diri yang bila dah sampai masanya,kita xkan terjangka dan xdapat buat apa2. Kuasa Tuhan. Time tu, semua anak2, menantu, n adik beradik dia cium arwah. Masa tu la yang sebak ni xdapat ditahan2 lagi. mengalir jugak air mata perempuan aku yg ditahan2. Aku tangok je muka arwah dari jauh, air mata aku mengalir lagi laju,lagi2 tengok dieorg yg lain menangis, lagilah aku sedih. Hilang sudah seorang pakcik yg tegas tp baik hati.. Dia sakit macam mana pun xkan tunjuk depan org. Itu pun sebab xtahan sgt ari tu, tu yg g gak ke spital. Sekarang ni, hanya jasad dia yg terbujur kaku, mata pejam, diam seperti anak patung, roh pula sudah hilang entah ke mana. Janggal sungguh suasana di situ dengan hanya kehadiran jasadnya tanpa rohnya. Hari tu kenduri kahwin anaknya, kini kenduri arwah untuknya. Hanya takziah mampu diucapkan dan Al-fatihah disedekahkan.

Hmm.. bapak aku cerita yang masa sebelum hari nikah anak nye 2 o 3 minggu lepas, die harap dapat selesaikan majlis tu dulu, n then after that, if nak sakit or meninggal, takpela. Aku bersimpati kat keluarga pakcik aku nih coz first skali, isterinya meninggal, after that, satu2nya anak lelaki dieorang lak meninggal. and now, is his turn. Sgt2 besar dugaan utk mereka semua. Anak perempuan semua dah kahwin accept sorg lg. Dah la yg xkahwin lg tu rapat skit ngan arwah berbanding ngan adik bradik dia yg lain. hm.. nak wat camne.

Abg aku citer yg dua minggu lepas, arwah (after balik men bowling) pernah ngadu yg dia rasa sakit kat dada( o perut,aku xigt) macam arwah ayahnya(atuk aku) ,"nak meninggal kot" katanya sambil ketawa.

Then, adik ipar dia citer gak ari jumaat tu yang arwah masa tido kat umah dia, susah sgt nak tidur malam, n then ada cakap yang dia rasa bulu kening n telinga dia cam jatuh je. wallahualam.

Pastu, mak aku citer la yang arwah ada pesan kat anak2 dia supaya raya tahun nih g beraya ke umah mentua masing2. Dia xsentuh pun pasal beraya dengan dia.

Dalam wad pula, bila doktor tanya dia ada risau apa2 or fikir apa2 (coz hati dia jadi kuning), dia kata dia rindu kat arwah isterinya..

Apa2 pun, maybe tu semua tanda2 arwah nak pergi 'jauh' meninggalkan kita semua.. wallahualam. Semoga Allah berkati arwah dan jauhkan dari segala seksaan dan api neraka. Amin. Alfatihah.

Hari tu aku terfikir yang bila pula ajal aku. Aku takut. Sebab rasa diri ni belum cukup bersedia n belum cukup 'bekalan' lagi. Asyik leka dengan masalah duniawi sampai terlupa dengan masalah ukhrawi.Tapi, apalah daya kita nak tau bila tiba masa kita kan? Semoga meninggal dalam keadaan husnul khatimah and bersedia,walaupun aku tahu yang masih banyak perlu diperbaiki dan diwarnai. Dan semua ini menginsafkan aku, untuk lebih menghargai semua yang ada di sekeliling aku, especially, family, saudara mara n sahabat.Tidak kiralah sama ada aku suka mereka atau tidak dan mereka suka aku atau tidak. Juga menjadikan diri lebih tertanya2, bilakah iman dan ibadat aku akan cukup. Sempatkah aku?

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Cube Fikir..??

HamsterCumiL