Wednesday, April 29, 2009

Keselsemaan Kebabian~

Selsema BABI... yeah, i bet u will stress on that last word whenever u say out the disease name.. haha..
Wabak Selsema babi or Swine Influenza H1N1 (y didn't they named it as pig influenza?? haha-kidding~) merupakan satu wabak yg menular dari Mexico dan kini telah tersebar ke serata dunia. Antara negara yg dah 'terkena' adalah jiran mereka, US, UK, New Zealand, Italy dan Japan. Penyakit ini amat bahaya kerana boleh membawa maut dan penyebarannya kini tersangatlah drastik. Di Mexico, setakat yg aku dengar kat berita semalam, dah 100++ kematian disebabkan oleh wabak ini. Setiausaha WHO umum yg wabak ni, amaran dari stage 3 kepada stage 4. Kire agak darurat la tu. Faktor yg menyebabkan penyebaran penyakit ini secara drastik terhadap manusia adalah melalui human contact (udara) . So, sekarang nih, mereka semua tgh berusaha nak cuba mengurangkan risiko peningkatan kematian pesakit wabak ini, iaitu dengan merawat mereka; rather than trying to stop penyebaran wabak tu-- coz dah agak terlambat(wabak ni dah tersebar dengan meluasnya). So langkah berjaga2 perlu diambil setiap org even kite di Malaysia ni (walaupun ade yg xmakan babi).. So, be ALERT ok!
Antara simptom2nye:
  • selsema
  • demam
  • batuk
  • kurang selera makan
  • kepenatan
  • sakit tekak
  • loya
  • muntah2
  • cirit-birit
Nauzubillah minzalik.. ~ (-_-)

4 comments:

Related Posts with Thumbnails

Cube Fikir..??

HamsterCumiL